Instagram

Претражи овај блог

субота, 18. октобар 2014.

RLN: Zašto je čitanje taaako dobro?

Pisana reč od samog nastanka civilizacije zauzima značajno mesto u istoriji razvoja ljudskog društva.  Bilo da se radilo, najpre o crtežima na zidovima pećina, zatim hijeroglifima, svicima papirusa ili modernim knjigama koje kakve poznajemo danas, oduvek je postojao njihov veliki uticaj na čitaoce. Takva vrsta izražavanja predstavlja način da se iskažu najdublje želje, strahovi, prenesu znanja, veštine, ideje i iskustva.

Izvor

-Knjiga kao lek, knjiga kao terapija, kao naše mesto za opuštanje. Knjiga kao učitelj, kao prijatelj, kao osoba koja nas razume.


Izvor
 Istraživanja sprovedena na nekoliko američkih univerziteta pokazala su da knjige menjaju psihu čoveka na svakodnevnom nivou. Uranjanjem u sadržaj knjige i (ne)svesnoj identifikaciji sa likovima, usvajamo njihove strahove, stavove, emocije, ponašanje, postajemo slični njima, ali na nesvesnom nivou, što nam pomaže da stvorimo širu sliku i stvari sagledamo iz drugog ugla. Dakle, knjiga nam pomaže da proširimo svoje vidike, otkrijemo nove perspektive, da više razumemo ljude i prihvatimo njihovu različitost. Knjiga nam kao sigurno utočište pomaže da smanjimo stres i povratimo smirenost i kontrolu. Čitanje poboljšava pamćenje i naučno dokazano deluje preventivno na Alchajmerovu bolest. Čitanje povećava kreativnost, proširuje rečnik, unapređuje veštine pisanja i komunikacije sa ljudima.

Fotografija preuzeta sa interneta

 Da li vam je potrebno još razloga da biste uzeli knjigu u ruke? Meni u su ovi sasvim dovoljni :). Čitate li nešto ovih dana?

17 коментара :

  1. Nazalost nemam vremena za citanje koliko bih volela ali zato cim se ukaze prilika uzimam novu knjigu u ruke :)) Trenutno iscekujem sajam knjiga i pravim spisak a na vrhu je nova knjiga Doroti Kumson... Ako nisi citala njene knjige, preporucujem ti jer odlicno pise :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A inace trenutno citam "Avanture nevaljale devojcice" koju sam kupila jos 2011. god ali je slucajno zapala na policu sa procitanim knjigama pa je tek sad dosla na red :)

      Избриши
    2. Hvala na preporuci, do sada je nisam čitala :). I kod nas će, nadam se, uskoro sajam pa ću i ja počneti sa pravljenjem liste :).

      Избриши
  2. Meni nije potreban razlog da uzmem knjigu! Obožavam čitati! Svaku večer prije spavanja (jer po danu nemam vremena!) pročitam obavezno par strana.
    Knjigu i čitanje ili voliš, ili ne voliš...vidjela sam da nema sredine :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se sa tobom, nema tu neke filozofije :). Najlakše se uspavam uz knjigu, a onda se, sve ono što je bilo u knjizi preseli u carstvo snova i odigra pred mojim očima. E to je potpun doživljaj :).

      Избриши
  3. Obozavam da citam!
    Izdavastvo je kod nas porodicni posao,pa sam odmalena okruzena knjigama.
    Citam kada god imam vremena, evo sad je prosao ispitni rok i samo ih gutam :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super :)! Dobra knjiga je najbolji način da se odmoriš od "knjige" i bubanja :D. Neka preporuka?

      Избриши
  4. Obožavam čitati i čitam kad god uhvatim vremena :D Čitanje me opušta, posebno se volim ušuškati u dekicu i čitati uz šalicu finog toplog čaja dok vani pada kiša, milinica :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Takođe :)! Knjiga se po meni najbolje čita uz kišicu, pucketanje vatre i šoljicu toplog čaja :).

      Избриши
  5. Za čitanje uvijek imam vremena, bez obzira da li je u pitanju knjiga ili neki časopis - sve prolazi :)

    ОдговориИзбриши
  6. Obožavam čitanje knjiga, ali skoro isključivo noću kada svi spavaju. Tada me ništa ne ometa i mogu u miru da se potpuno prenesem u stranice knjige. Pošto mnogo volim da putujem, onda kada to nisam u mogućnosti, kroz knjige mijenjam mjesto boravišta, barem na kratko. :) Trenutno sam uzeo da čitam Harry Pottera ispočetka, i evo već sam na petoj knjizi. Onima koji ga nisu čitali vjerovatno djeluje smiješno i neozbiljno, ali to je definitivno knjiga kojoj po kreativnosti i kompleksnosti nema ravne.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam možda jedina koja nije pročitala Hari Potera :D... Slažem se, svaka knjiga otvara jedan potpuno novi, neistraženi svet. Često mi se desi da izgubim pojam o prostoru i vremenu osvanem uz knjigu :).

      Избриши
  7. čitam ljubiće, pozitivnu psihologiju, u zadnje vrijemu pdf formatu, bitno je da se cita :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja obožavam pozitivnu psihologiju, krimi romane, pa i ljubiće. Ma sve volim da čitam, ko što kažeš, bitno je da se čita :)!

      Избриши
  8. Divan post! Mene je ljubav prema čitanju odvela čak do studija književnosti i nisam se ni u jednom trenutku pokajala :)

    Inače, nominovala sam te za Liebster nagradu, pogledaj o čemu se radi na ovom postu - http://www.stateofcate.com/2014/10/liebster-award-11-facts-about-me.html

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je divno, knjiga je pravo čudo :)! Jako mi je drago što ti se post dopada :) Hvala na nominaciji, spremam odgovor <3 :)!

      Избриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com