Instagram

Претражи овај блог

среда, 15. октобар 2014.

RLN: Kako povećati dnevni unos vode?

Pre nekoliko dana na svojoj fejsbuk stranici pokrenuli smo temu o zdravom načinu života, koji obuhvata zdravu ishranu, fizičku aktivnost i još dosta toga. Pošto sam došla na ideju da napravim rubliku "RIZNICA LEPIH NAVIKA", pozivam vas da i vi učestvujete u uređivanju iste. Zanimljive tekstove, savete, fotografije isl možete poslati u inbox stranice, gde će biti i objavljene ili na mail: blogomarija@gmail.com. Ova rublika će se pre svega odnositi na to kako se korak po korak, osloboditi loših i uvesti ako ne zdrave, makar malo zdravije navike.

Prva i osnovna stvar, kada je normalno funkcionisanje organizma u pitanju jestu količina i kvalitet vode, kao i hrane koju unosimo u organizam. Svi znamo da voda čini 70% našeg tela i da je neophodna za osnovne procese razmene materija u organizmu- ona učestvuje u obnavljanju i izgranji naših ćelija. Voda koju unosimo prolazi kroz naše telo kao kroz filter i zajedno sa sobom, filtrirana, napušta naše telo sa produktima metabolizma. Dakle, boljom hidratacijom i razmenom materija, ti toksini idu napolje.. Koliko vode je dovoljno, zavisi od pojedinca. Negde sam pročitala da je na 25kg težine dovoljan 1l. Mogu vam reći da je kod mene tako.

Izvor

 SAVET: KAKO UNOSITI VEĆU KOLIČINU VODE U ORGANIZAM

Količina tečnosti koju sam pre unosila u organizam bila je upola manja od preporučene (vodeći se gore navedenim podatkom). Nadam se da će ovaj savet, pomoći i vama, kao što je pomogao i meni. Najpre, kako imati kontrolu nad količinom vode koju ste uneli? Jako jednostavno: Svakog jutra uzmite 4 flašice od 0.5l i napunite ih vodom. Možete ih poređati na radnoj ploči ili u frižderu. Mada bi najbolje bilo da se nalaze na nekom vidnom mestu, sa kog bi vas opominjale da ih popijete :). I kao što sam već napisala u delu iznad- uvek nosite flašicu vode sa sobom, neka vam u svakom trenutku bude pri ruci, dok sedite ispred tva, kompjutera, dok usisavate... Pijuckajte je polako, gutljaj po gutljaj, čak i kad niste žedni. Imajte još jednu dodatnu, petu flašicu koju ćete nositi sa sobom kada idete u šoping, šetnju i sl. I tako će se jedna po jedna flašica polako prazniti, a vaš organizam će vam biti zahvalan (da ne pominjem da nedostatak vode u organizmu dovodi do dehidratacije, što može imati velike posledice. Samim tim, koža koja nije hidrirana iznurta, brže gubi elastičnost). Iznenadićete se koliko ste vode popili u toku dana i zapitaćete se kako do sada niste primetili da vašem telu treba vode.

Izvor


Da li vam se dopao ovaj tekst?  Nadam se da sam uspela da vam pomognem svojim savetom <3


Hvala na čitanju <3!

2 коментара :

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com