Instagram

Претражи овај блог

понедељак, 12. октобар 2015.

Allin šampon i losion protiv opadanja kose

Davne 1961. tadašnji načelnik Pirotske apotekarske  ustanove, mr ph Čedomir Mitić u potrazi za rešenjem problema opadanja kose kombinacijom alkoholnih ekstrakata belog luka, korena i lista koprive, čička i organskog bilja sa Stare planine došao je do preparata za koji je verovao da će rešiti problem opadanja koji je i sam imao. Od tada, pa sve do današnjeg dana Allin preparati se proizvode po orginalnoj recepturi iz 1961., uz korišćenje samo odabranih prirodnih sirovina.  Moje iskustvo sa korišćenjem  Allin preparata i rešavanje problema zvanog "alopecia areata" pročitajte u nastavku.


Jako stresno iskustvo doživela sam pre nešto više od mesec dana, kada sam primetila opadanje kose na pečate. Ok, možda to nije bilo najstresnije iskustvo ako gledam iz sadašnjeg ugla ali je svakako bio veliki šok za mene, s obzirom da nikada nisam imala takav problem. Sezonsko opadanje kose je jedna stvar a opadanje kose na pečate sasvim druga. 

Kada je utvrđeno da se radi o problemu zvanom "alopecia areata" dobila sam preporuku Allin prepata za kosu. U suštini, prepatat zvuči previše "doktorski" - ako me razumete, tako da ću u nastavku govoriti - Allin šampon i Allin losion za kosu. Ovo je prvi put da sam se susrela, a i čula za sam brend.  Asortiman Allin proizvoda je skroman - sadrži 3 šampona za kosu: 
  • šampon za sprečavanje pojave peruti, svraba i opadanje kose, 
  • šampon koji uklanjanja masnoću kose i seboreične naslage sa kože 
  • šampon za svakodnevnu negu kose i tela sa efektom rashvađivanja
  • losion koji jača koren dlake i podstiče rast zdrave kose 
  • Allin MakeUp Brush Cleanser.

Izvor: Print Screen http://allin.rs/
Proizvode koje sam ja koristila bili su šampon koji sprečava pojavu peruti, svraba i opadanje kose i losion. Kao što je u uvodu navedeno, proizvodi su potpuno prirodni i ne sadrže konzervanse. Bazne sirovine su beli luk, koren i list koprive i cvet lavande.

Proizvodi dolaze u plastičnim bočicama zapremine 200 ml i kupila sam ih u apoteci "Allin" a inače se mogu naći i u Lili drogerijama. Cena šampona je oko 300 din, a losiona oko 900. Pakovanja su izrađena od srednje tvrde, providne plastike sa meni interesantnom etiketom. Na oko, bočice i sadržaj u njima izgledaju gotovo isto. 


Način upotrebe losiona je sledeći: 

Allin losion se nanosi na teme glave. Blagim kružnim pokretima masirati čitavu površinu korena dlake. Nanositi losion veče pred planirano pranje kose (nastaviti sa pranjem kose kao i obično – po potrebi). Ostaviti naneti losion preko noći da ispuni svoje delovanje. Ujutro oprati kosu Allin šamponom koji sprečava pojavu peruti, svraba i opadanja kose. Postupak nanošenja ponavljati 10 puta veče pre pranja kose. Napraviti pauzu sa losionom u periodu od 5 pranja pa ponoviti proces. U tom periodu isključivo koristiti allin šampon koji sprečava pojavu peruti, svraba i opadanja kose. Da bi se postigli najbolji efekti potrebno je tretiranje tokom nekoliko meseci. Izvor: http://allin.rs/zdrava-kosa/


Kako se Allin losion utrljava u teme, pakovanje u kome dolazi proizvod je nezahvalno jer mi se uvek desi ili da preteram ili da prospem sa strane. Zato sam losion nanosila uz pomoć rasprašivača tako što bih potrebnu količinu sipala u bočicu, naprskala na teme i utrljavala. Kako je moj problem opadanje kose na pečate, u početku sam losion nanosila samo na problematične delove, a zatim sam počela i na celo teme.  Kao bazna sirovina naveden je ekstrakt belog luka,  pa sam se iskreno pitala kako ću se tokom noći izboriti sa tim neprijatnim mirisom, međutim mogu vam reći da mirisa ima ali da je skoro pa neprimetan. Losion poseduje miris mešavine belog luka i lavande, a boja mu je modro zelena. Kada ga utrljam u teme, sačekam neko vreme da se upije i da se kosa osuši jer se može desiti da ostavi zelenkaste tragove po jastučnici ukoliko legnem neposredno nakon nanošenja. Tek kada je teme potpuno suvo, miris preparata poprilicno ispari. 


Način upotrebe šampona: na nakvašenu kosu naneti allin šampon, utrljati i masirati. Isprati pa ponoviti nanošenje. Uz blagu masažu korena dlake ostaviti da šampon deluje dva do tri minuta. Isprati. Zbog svog prirodnog i neagresivnog sastava, bez prisustva štetnih hemijskih agenasa, idealan je za svakodnevnu upotrebu. Izvor: http://allin.rs/zdrava-kosa/

Najveće iznenađenje za mene bila je struktura šampona koji je bukvalno tečan, poput vode i mislila sam da sa mojim primerkom nešto nije u redu ili da se čak i ne radi o šamponu već o losionu. Pakovanje je isto kao i kod losiona, samo što ima crvenu etiketu sa naznakama, boja mu je kao kod losiona modro zelena ali nešto svetlija a miris belog luka se manje oseća jer je beli luk u sastavu šampona zastupljen za 3/4 količine manje nego u losionu. Prvo pranje kose ovim šamponom je bio potpuni fijasko jer sam ja, po nekoj svojoj logici mislila da će mi biti potrebna veća količina proizvoda da bi se napravila dovoljna pena ali nisam bila u pravu. Iako se radi o tečnoj strukturi, poput vode, šampon pravi jako lepu i bogatu penu. Pre pranja kose obavezno prstima prođem kroz nju da je malo razmrsim jer ne mogu da je očešljam lepo, zatim nakvasim teme i postepeno doziram šampon. Jako je bitno da pravilno perete kosu, ne samo što se ovog šampona tiče nego inače: proizvod za pranje se utrljava isključivo u teme jer se tu nakupljaju najveće količine sebuma i nečistoća a zatim se pena spušta na ostatak dužine. To se radi iz razloga da preparat nebi u potpunossti isprao dobre masnoće koje štite dlaku, a koje se teže spuštaju celom dužinom. Prilikom upotrebe, potrebna su 2 samponiranja. Prilikom prvog lepo izmasiram teme, zatim toplom vodom isperem penu, dobro iscedim kosu i nanesem šampon ponovo ali samo na teme, ne spuštam ga celom dužinom. Sačekam nekoliko minuta, dok recimo operem zube ili namazem losion, kremu a zatim isperem. Miris šampona se nakon ispiranja oseti jako malo, i to skoro neprimetna lavanda a mirisu belog luka ni traga :).  Nakon sušenja, kosa je mekana, lepršava i sjajna. Nije otežana i bez ikakvog mirisa. Kako osim ova dva proizvoda ne koristim ni jedan drugi za negu i regeneraciju, moram da priznam da mi je kosa blago isušena, kao i nakon pranja drugim šamponima bez upotrebe balzama / maske. A evo i sastava:

S leva na desno - sastav losiona, šampona
Nakon nešto više od mesec dana korišćenja šampona, bez ikakvih suplemenata primetila sam razliku. Moram da priznam da nisam bila redovna i da sam tokom terapije u 2 - 3 navrata koristila šampon iz drogerije ali mislim da to nije uticalo na konacan ishod. Prvo što sam primetila to je bila ralika u dužini jer sam čim sam konstatovala problem skratila kosu a ona je nakon mesec dana povratila svoju dužinu. Na najkritičnijem mestu, iza desnog uha koje je bilo potpuno golo primetila sam rast nove kose, dlačice su dužine 2 - 3 mm i bolje se osećaju kada preko tog područja pređem prstom nego što se vide, mada je majka vizuelno potvrdila njihovo postojanje. Što se stanja i kvaliteta dlake tiče, iako nisam osim ova dva proizvoda koristila nikakav balzam ni masku, krajevi su zdravi a kosa je na dodir i izgled ista kao i kada koristim običan šampon bez preparata za negu. Kako je moja kosa kovrdžavo - talasasta, u početku mi je bilo jako čudno što nije oblikovana a lokne definisane, ali sam se već navikla i izgleda jako lepo kada je sušim prirodno. Kao i sa drugim šamponima, kosu perem na 3 - 4 dana. 

Ovaj šampon bih preporučila svim osobama, ne samo onima koje imaju problem sa opadanjem kose (za to već moraju da se jave lekaru jer postoji zaista mnogo razloga zbog kojih se opadanje može javiti - a oni ponekad nisu ni malo bezazleni ) već i osobama koje žele da ubrzaju i podstaknu rast svoje kose. Allin šampon je jako blag i prirodan, bez konzervansa, tako da ga mogu koristiti i deca, kao i ljubitelji prirodne kozmetike.

Nadam se da sam recenzijom uspela da vam prenesem svoje iskrene utiske o proizvodu i da vam pokažem, sada nakon mesec dana da alopecija areata nije ništa strašno i da se uspešno leči. Sve to naravno zavisi od pojedinca i verujte mi da histerisanje i nervoza ne pomažu. Budite mirni i spokojini, radite na sebi i hranite se zdravo, a kosa će uz adekvatnu terapiju već izrasti ;).

Hvala na čitanju! <3

19 коментара :

  1. Meni je Allin šampon isto jako prijao, doduše ja sam koristila zeleni. :) Moja mama je koristila crveni, jer joj je dosta opadala kosa zbog stresa, i situacija se poboljšala u vrlo kratkom roku. Drago mi je da si ti našla nešto što ti pomaže!

    ОдговориИзбриши
  2. Nikako da probam taj cuveni Allin :-) ! Odlicno si uspela da preneses utiske!

    ОдговориИзбриши
  3. Cao Marija, u postu si rekla da se losion koristi 10 pranja pa da se pravi pauza od 5. Interesuje me da li kosa mora da se pere svaki dan tj da se losion stavlja 10 dana za redom ili moze i onoliko cesto koliko inace perem. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  4. Cao Marija, u postu si rekla da se losion koristi 10 pranja pa da se pravi pauza od 5. Interesuje me da li kosa mora da se pere svaki dan tj da se losion stavlja 10 dana za redom ili moze i onoliko cesto koliko inace perem. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  5. Šampon nije potpuno prirodan, sadrži sodium laureth sulfat što le blaža varijanta sodium lauryl sulfata...

    ОдговориИзбриши
  6. Koristila sam losion i crveni šampon mesec dana,nakon čega mi je opalo dosta kose, a pritom imam slabu kosu, pa je nezadovoljstvo sa ovim preparatima ogromno...

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман30. јун 2018. 18:43

    pise 10 minuta a ne,celu noc...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovanje, informaciju sam prenela direktno sa sajta / pakovanja. Evo još jednog izvora gde stoji ista informacija - http://prodaja.zelena-apoteka.com/kupi/alin-losion-za-jacanje-kose-200ml-403736
      Srdačan pozdrav.

      Избриши
  8. Pozdrav pocetak mi je 20 ih i primetio sam razredjenje kose i da samo prilikom pranja kose otpadne oko 30 dlaka a znaci dnevno mozda i vise. Svi hvale ovaj allen pa sam kupio losion i sampon, interesuje me da li mora vatom ili moze i prstima da se utrljava s obzirom da imam kratku kosu I kada su vidljivi prvi rezultati otprilike, meni je ok i samo da prestane ovo opadanje jer deluje zastrasujuce

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovani, prema nekim istraživanjima, normalno je da dnevno opadne od 50 do 100 dlaka mada je sve to individualna stvar. Što se razloga opadanja tiče zaista ih ima mnogo - stres, nezdrava ishrana, hormonski disbalans a kod muškaraca je najčešće genetski. Bilo bi najbolje da se konsultujete sa stručnim licem kako bi ste utvrdili razlog a zatim tražili i lek. Što se šampona i losiona tiče, mislim da ne može da Vam škodi njegovo korišćenje ali rešenje nije u otklanjanju posledice već u traženju uzroka. Lično sam losion utrljavala prstima - tako imam najbolju kontrolu i osećaj kada masiram vlasište i mislim da možete odabrati sami način aplikacije jer verujem da to ne može uticati na krajnji efekat. Rast nove kose sam primetila možda mesec dana od početka korišćenja. Biće mi drago da pročitam Vaše utiske vezane za korišćenje ovih preparata. Srdačan pozdrav.

      Избриши
  9. Da li moram da koriatim i njihov sampom ili mogu samo losion i obicam sampom koji inace koristim? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam sigurna da mogu da Vam dam pravi odgovor. Predpostavljam da je najbolja kombinacija oba preparata, a s druge strane verujem da će efekta biti i ukoliko koristite samo losion. Javite utiske.

      Избриши
  10. Анониман24. јун 2020. 22:19

    Купила сам црвени шампон и користим га више од месец дана. Купила сам га због проблема са перутом, и у том погледу ми је помогао. Међутим, коса је почела да ми опада, иако никада раније нисам имала проблема са опадањем.

    ОдговориИзбриши
  11. Ja sam krenula sa korišćenjem sampona i losiona...zanima me da li posle pranja samponom smem koristiti balzam,jer bez njega ne mogu kosu rascesljati,da li će to smetati???
    Inače koristim Pantene pro-v
    Hvala unapred na odgovoru

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. panten nije dobar...kupi neki bez štetnih sastojaka...npr alverde balzam ili masku, izbegavaj koren naravno....

      Избриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com