Instagram

Претражи овај блог

понедељак, 8. јун 2015.

Antiperspiranti i Znojenje - moje iskustvo

Znojenje predstavlja prirodnu funkciju organizma,  koja za krajnji cilj ima održavanje optimalne telesne temperature i oslobađanje tela od toksina i drugih štetnih materija.  Upravo se zahvaljujući limfnim žlezdama  koji se nalaze u predelu pazuha,  a koji za organizam predstavljaju smećarnike,  telo oslobađa štetnih materija.  Zahvaljujući procesu znojenja telo se oslobađa kojekakvih materija,  ali šta se dešava kada remetimo prirodni tok u organizmu?

Izvor

Verovatno ćete čitajući ovaj post pomisliti kako sam samo nemarna prema svom telu, prema svom zdravlju. Uveliko se godinama unazad govori o štetnosti antiperspirantnih dezadoranasa pa sam poželela da podelim svoje iskustvo sa Vama u nadi da će nekome ovaj tekst možda pomoći. Verujem da sa dolaskom sve toplijih dana potreba za dezadoransima raste. Da nas zaštite od znojenja, neprijatnih mirisa, specijalno formulisani da ne ostavljaju tragove na odeći, ali da li ste se zapitale koliko tragova oni ostavljaju na naše zdravlje?

Listajući stare seminarske radove, knjige sa faxa, naišla sam na jednu obimnu i zanimljivu temu pod nazivom  "Opasne supstance". Jako širok pojam, a ono što mi je zapalo za oko i nateralo me da pišem jesu aluminijumove soli koje se nalaze u dezadoransima. Ok, poduža je lista tih sastojaka koje mogu ugroziti naše zdravlje, ali zašto sam odabrala baš aluminijumove soli? Glavni aktivni sastojci antiperspiranata su soli aluminijuma: aluminijum hlor hidroksid, aluminijum hlorid ili aluminijum cirkonijum. Najpopularniji su aluminijum cirkonijum tetrahlorhidreks glicin i aluminijum cirkonijum trihloridreks glicin, koji u reakciji sa znojem mogu da stvore žute mrlje na odeći. Aluminijumove soli u izvodnim kanalima znojnih žlezda formiraju gelirani čep, koji privremeno sprečava izlaženje znoja na površinu kože. Takođe, mišljenja su oko delovanja aluminijumovih soli na organizam podeljena – niti smrdi, nit miriše i već godinama unazad nije potvrđeno niti opovrgnuto njihovo štetno dejstvo na organizam. Ali, ukoliko uzmemo u obzir na koji način deluju na naš organizam, remeteći njegovu prirodnu funkciju stižemo negde. I, gde sam tu ja?

Izvor

Generalno, nemam veliki problem sa znojenjem, nikad ga nisam ni imala. Dezadorans mi se u tinejdžerskim danima nametnuo kao trend - iako se nisam znojila bilo je to nešto ''vau'' i utrkavale smo se koja će imati neki noviji, neki bolji, a ne kao potreba. I postao navika. Sećam se da sam neko vreme koristila Dove, zatim Niveu, BU koji su bili povoljniji od predhodna dva navedena a isto efikasni. Sprejevi su mi bili najpraktičniji a onda sam odlučila da pređem na rolon, jer su mi se oni učini bolji. Nakon tuširanja i uklanjanja dlaka ispod pazuha, dok nanesem losion za telo rolon se upije i nemam potrebe da pre izlazka iz kuće koristim sprej i ostavim trag na odeći. Onda su na red došle kreme. Koje se nisu proslavile.


Izvor: Profimedia
Prošle godine sam bila jako aktivna fizički i ni jedan trening u teretani nisam propuštala. To je samo po sebi nametnulo abnormalno korišćenje antiperspiranta u raznim oblicima - nakon tuširanja krema, pre treninga sprej.  Nekoliko meseci ovog tempa doneli su mi suv pazuh čak i nakon najnapornijeg treninga. Suv pazuh da. Ali šta se desilo? Znoj je počeo da se pojavljuje i bukvalno da "izbija" tamo gde ne treba: na vratu, leđima, grudima, preponama...

-Bože, šta sam to uradila?
-Ne, stani Marija, to nije sve!

Nakon nekoliko meseci tog tempa korišćenja, ispod pazuha sam u jednom trenutku primetila grugvicu veličine graška. Bila sam prestravljena i sada dok vam ovo pišem gutam knedle. Naravno da nisam otišla kod lekara, bila sam prestravljena i uspaničena. Na internetu sam tražila objašnjenja (znam da ovo izgleda totalno idiotski ). U strahu za svoje zdravlje prestala sam sa korišćenjem dezadoransa. Tih par meseci koliko sam napravila pauzu sa treninzima nisam koristila dezadorans. Ni jedan jedini, uopšte. Znam da vam ovo zvuči odvratno, ali ja se uopšte nisam znojila. Bar ne tamo gde bi trebalo. Malo znoja na leđima i to je to.  Kako sam većinu vremena provodila kod kuće brinući o bolesnoj baki, čim bih poželela malo osveženja trknula bih u kupatilo. Kada sam išla da trčim ili kada sam vežbala kod kuće, nisam ništa stavljala ispod pazuha, trudila sam se da pročistim i izbacim ono što je štetno iz organizma neometanim znojenjem. Posle nekoliko meseci nekorišćenja dezadoranasa moj organizam se vratio u normalu i ponovo sam počela da se znojim normalno, ispod pazuha. Kuglica je nestala sama od sebe jako brzo, na početku mog "pročišćavajućeg perioda", nisam imala i nemam hrabrosti da odem lekaru. Mislim da nema potrebe jer se osećam fenomenalno i skoro da ne koristim dezadoranse. Osim kada je recimo u pitanju neka žurka, rođendan isl događaji.

Izvor
Znam da sada većina vas misli da sam jako neodgovorna prema svom zdravlju. Ono što sam ovim postom želela da postignem jeste da pokažem kako je za mene, a možda i za neke od Vas život skoro bez antiperspiranta moguć. Izbegavajte korišćenje bilo kakvog dezadoransa ili kreme ispod pazuha, dopustite telu da funkcioniše normalno. Ukoliko ste primorani da ga koristite zbog svojih dnevnih aktivnosti, čim budete bili kod kuće istuširajte se ili operite pazuh prirodnim sapunom i toplom vodom. Kada provodite dan kod kuće, nemojte koristiti dezadorans. Bolje koristite tuš ili  toplu vodu i sapun nekoliko puta u toku dana umesto da nanosite antiperspirant. Kada vežbate same kod kuće ili idete na trčanje, ne stavljajte ništa ispod pazuha, dozvolite telu da diše i izbacuje toksine. Znojenje je sasvom normalna i prirodna stvar. Za kraj, imam za vas preporuku jednog proizvoda koji koristim svakodnevno, a koji mi jako prija. Radi se o SabiHandmade dezadoransu. On u stvari sprečava nastanak neprijatnih mirisa, što je meni sasvim dovoljno - ali ne i sam proces znojenja. Znači nema zapušenih pora i telo sasvim normalno funkcioniše. Volela bih da pročitam Vaše mišljenje na ovu temu, da li podržavate (ne)korišćenje dezadoranasa i koju mi zdravu opciju predlažete?

22 коментара :

  1. Jako mi se svidja tema. Ja dezodorans trosim i koristim u nenormalni kolicinama, ali kao sto i sama kazes to mi je samo navika iako nemam toliku potrebu za time. Zadnjih godinu dana dok sam kuci trudim se da ih ne koristim mada ne koristim ih ni nocu s obzirom da se tusiram i ujutru i uvece.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, Suzo <3 Donela si dobru odluku, očekujem viđenje ove teme iz tvog ugla.

      Избриши
  2. Анониман8. јун 2015. 17:34

    Slažem se u potpunosti s tobom, dezodorans treba izbjegavati koliko god je više moguće. Nažalost, ja imam problem sa prekomjernim znojenjem i ne mogu zamisliti život bez dezodoransa iako se znojim i sa njim ali bar malo manje i bez neugodnih mirisa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što delimo isto mišljenje. Da li ste probali sa nekom zdravijom varijantom? Na našem tržištu postoje i dezadoransi bez Al, kao i handmade varijante?

      Избриши
  3. I ja sam pocela kao tinejdzerka da koristim antiperspirant. U poslednjih 3-4 godine njihovu upotrebu sam svela na minimum. Probala sam nekoliko bez aluminijumovih soli,ali nisu se pokazali sjajno (cak ni zimi). Medjutim,pre 15ak dana sam pocela da koristim Bura i mogu reci da sam veoma zadovoljna. Znojim se ali ne smrdim ( sto je najvaznije) :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako je bitno upravo u tim godinama u kojima smo i same krenule sa korišćenjem ovih proizvoda skrenuti pažnju curama i momcima, edukovati ih, čisto da znaju koje posledice mogu imati po njihovo zdravlje. U moje vreme se o tome nije toliko govorilo, međućim sa ekspanzijom interneta i sve većem pristupu koji imamo informacijama rastu i naša saznanja. I ja sam razmišljala da pređem na prirodne bez Al, recimo Alverde, ali sam se zadržala na Sabi Handmade. Oni su stvarno super, ne sprečavaju znojenje i ne začepljuju pore ali zato sprečavaju neprijatne mirise. Koristila sam ih krajem prošlog leta i od početka godine tako da sam zadovoljna njihovim efektom.

      Избриши
  4. Ja vec neko vreme koristim zdrave dezedoranse. Preko zime mi nije bio problem, sad kad pocinju vrucine znojim se, ali me stite od smrduckanja bar 4-5 sati po jakoj vrucini. Bas sam danas razmisljala da kupim jedan antiperpirant za letnje vreme, zurkice i sl, ali sam odustala zbog ovog teksta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš mi je drago zbog tvoje zdrave navike. Ja trenutno koristim Sabi Handmade dezić i kao što si napisala, štiti me od neprijatnih mirisa ali ne sprečava normalno funkcionisanje organizma. Ja imam jedan antiperspirant koji koristim kada su tako neki događaji u pitanju, ne osećam sevsigurno bez takvog proizvoda u gužvi, ali zato čim stignem kući ili tuš ako nije mnogo kasno ili sapun i voda.

      Избриши
  5. I ja sam pre nekoliko godina imala problem sa kuglicom koja se pojavila ispod pazuha. Otisla sam u Dom zdravlja i doktorka mi je rakla da vise nikako ne nanosim antiprespirant (koristim u stiku) odmah nakon tusiranja i brijanja jer su pore otvorene, kanal se zapusi i zbog toga se stvara ta kuglica. Od kako sam prstala sa koriscenjem odmah nakon tusiranja problem se vise nije javljao. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što više nemaš taj problem. Ja se ne usuđujem da koristim svakodnevno te proizvode jer se ipak neki deo, iako znatno manji, upije.

      Избриши
  6. Ja ne mislim da si neodgovorna i apsolutno razumem tvoj strah i paniku. No, svakako bi trebala napraviti jedan sistematski, sad kad se to povuklo, čisto sebe radi. Mlada si i lepa devojka, ne treba ti briga.
    Načelno nije dobro koristiti antiperspirante zbog sastojaka (i sad će neko pomisliti kako je količina Al soli minimalna i blah blah), ako saberemo koliko na sedmičnoj bazi poprskamo kožu i doslovno zaključamo pore i zamrznemo njenu funkciju... onda te iste soli nisu više minimalne.
    Ja sam izbacila antiperspirante, odnosno njihovu upotrebu svela na minimum, nanosim ih kad očekujem stresniju situaciju na poslu i slično. Trenutno volim Biobazin Manuka Honey roll on koji ne sadrži one gadosti i ok je. Baš je dezodorans, a ne antiperspirant.
    Koža mi je puno lepša i svetlija od kad sam smanjila upotrebu dezića s Al solima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na razumevanju <3. Drago mi je što svest o štetnosti raste na globalnom nivou i što si i ti na vreme shvatila koliko to može da šteti zdravlju. Hvala ti na preporuci dezića, gde ima da se kupi i koja mu je cena?

      Избриши
    2. Znam da je brend dostupan u Hrvatskoj, pa ako imaš nekoga ili budeš u prilici otići, svakako pogledaj u DM-u/Kozmu/Muller-u. Cena je oko 3€.

      Избриши
  7. Анониман8. јун 2015. 20:47

    Jako zanimljiva tema, pozivam i druge blogerice da češće pišu o ovome. Meni osobno je život bez dezodoransa ili antiperspiranta nemoguć,oduvijek se nenormalno znojim ljeti, ruke, stopala, leđa, pazusi, ali što je najgore, moj znoj ima jakooo neugidan i jak miris, tako da nema šanse da mogu izaći iz kuće bez ovakvog vida zaštite od znojenja. Primjera radi, moja dva brata se hrane slično kao i ja( isključeno da neka hrana možda uzrokuje jači miris znoja kod mene), a njihov znoj se puno manje osjeti nego moj, a i generalno se manje znoje, također svakodnevno koriste antiperspirante. Dana

    ОдговориИзбриши
  8. Ne slažem se sa tobom da se dezodorans ne bi trebao koristiti. Naprotiv, neke ljude bih opskrbila hrpom dezodoransa!
    Slažem se da treba izbjegavati dezodoranse koji spriječavaju znojenje, kao i one koji sadrže aluminijeve soli. Nađe se takvih dezodoransa drogerijskog tipa, treba samo pažljivo čitati sastav proizvoda

    ОдговориИзбриши
  9. Naravno da se slazem. Mada, ja koristim antiprespirant samo ako u toku vrelog dana odem na pice sa drustvom, pa da se ne osetim. Samo tada. Kad trcim, vezbam, radim...nista ne stavljam pa jedva cekam da odem pod tus. Hvala Bogu sada postoje i oni koji nisu stetni npr. Seba med...
    Svaka cast za post.

    ОдговориИзбриши
  10. https://www.facebook.com/pages/Flawless-Jungle/329216760614556 bas sam sada objavila nesto o mom dezodoransu, mozes da pogledas koji je...Obozavam ga jer ne sadrzi upravot e soli.

    ОдговориИзбриши
  11. Apsolutno se slazem sa tobom. Takodje ne koristim dezadorans kada vezbam ili trcim, izbacila sam ih skroz kada sam videla sastojke. Jednostavno sam shvatila da nije prirodno da vestacki onemogucavam telu da dise i izbacuje toksine, jer ako to uradim kako ce onda ti toksini uopste da izadju? Tekst je pun pogodak, svaka cast. :D

    ОдговориИзбриши
  12. Kad god ne moram (kad sam kod kuce, kad vezbam kod kuce, kad su temperature oko 20 stepeni, kada negde idem a relacije su kratke) ja ne koristim dezodorans, Kad moram trudim se da to bude prirodan dezodorans (uskoro izbacujem post o jednom). Ali ima situacija kada samo standardni dezodoransi pomazu 😢
    Ipak, stalno sam u potrazi za alternativama. Jednostavno necu da trujem svoj organizam ako ne moram.

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala ti puno na preporuci. Ja trenutno koristim sprej od Sabi Handmade, mogu ti reći da je super i ukoliko budeš imala priliku isprobaj ga :)

    ОдговориИзбриши
  14. Ja ti preporučujem onaj Aloe Vera o kojem sam pisala sećaš se odličan je čak mi sanira i hormonalno znojenje što retko koji dezodorans može i traje mi više od 6 meseci :)

    ОдговориИзбриши
  15. Odlican tekst! Ja koristim dezodoranse ali ne toliko cesto,ujutru,i mozda jos jednom u toku dana,u zavisnosti koje obaveze imam i koliko sam aktivna...samo jos supruga da nagovorim da ne stavlja roolone pre spavanja jer stvarno nema potrebe...

    ОдговориИзбриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com