Instagram

Претражи овај блог

субота, 1. август 2015.

*Gostujući post* - Kako se izboriti sa masnom kožom tokom leta? by El Blog De Mari

Poslednjih nedelja stiglo mi je puno pitaja na temu nege masne kože tokom ovih visokih temperatura koje su svkog dana, čini mi se, nepodnošljivije. Kako moja koža nije masna, već mešovita nisam mogla da dam odgovore na vaša pitanja, ali sam se zato potrudila da vam pronađem, nadam se, adekvatan odgovor! Moja imenjakinja sa bloga El blog de Mari je kao vlasnica masne kože, bila ljubazna da sa vama podeli  svoju dnevnu, letnju rutinu i kako se ona to bori sa mašćenjem na +40. U nastavku možete pročitati Marijine favorite kada je nega lica i šminka za masnokožce u pitanju. Hvala Mariji, a vi uživajte u čitanju. 


Pre nego što vam pokažem kako negujem lice tokom leta i kako se borim sa mašćenjem lica na +40, moram otkriti prvi korak ka oporavku vaše kože. Možemo mi da koristimo najskuplje kreme, najbolje dermatologe ali tako nećemo rešiti problem masne kože na duže staze, već samo kratkotrajno. Mnogo je bitnije šta unosimo u sebe, nego šta stavljamo na sebe. Z D R A V A  I S H R A N A, znam, znam mnogo portala, lekara, nutricionista preferira zdravu ishranu ali to nije zato što je to moderno i in, već zato jer ima razloga što je to dobro. Ishana bez loših masti, loših ugljenih hidrata a sa više povrća, dobrih masti, je dobra ishrana. Dobra ishrana donosi bolji rad srca, lepšu i svežu kožu, lep osmeh i dobru vibraciju.

Zašto vam ovo pričam? Jer od kada sam izbacila loše namirnice moje lice se preporodilo, još uvek je masno ali ne ekstremno masno.

Kada smo promenili ishranu, kreće beauty deo.


Mislim da je najbolje krenuti od početka, od samih jutarnjih sati. Za jutarnju rutinu i pripremu kože za ceo dan počinjem sa La Roche-Posay Effeclar gel, lice pilingujem svojom spravicom Regenerist koja je nalik Clarisonicu (recenzija). Nakon umivanja peskirom obrisem lice ali ne onako grubo već samo peskirom lupkam po licu. Kada sam zavrsila umivanje nanosim losion Doroslavac koji se kupuje apoteci. Probala sam razne losione ali mi jedino ovaj odgovara kako treba. I tu je kraj moje jutarnje rutine. Posle toga imam dva režima nege lica, u zavisnosti od toga da li:

1. Nanosim šminku u toku dana

2. Ne nanosim šminku - koristim samo hidrantnu kremu.

Počeću malo izmešanim redosledom prvo krećem od drugog režima - kada nanosim samo hidrantnu kremu, to su mi moram priznati omiljeni dani, kada lice pustim da diše. Trenutno isprobavam Oriflame Love Nature hidrantnu kremu koja je na moje odušeljvenje odlična. U tom slucaju kada imam dan bez make up-a, kada čekiram jutarnju rutinu posle losiona stavim hidrantnu kremu. U toku dana još dva puta operem lice sapunom od kozjeg mleka.


Režim 1 :

Prvo i osnovno za osobe sa masnom kožom je koristi prajmer ili hidrantnu kremu, kao korekror koristim Aura Cover me koji se pokazao najbolje (korektor utapkavajte prstima, nikako nemojte da vučete po licu), nakon toga za ujedacavanje tena stavljam Garnier BB cream (preporuka stavljajte četkom za puder) i kao završnica dolazi Rimmel Stay matte puder u kamenu koji najbolje fiksira šminku. Pored navedenih proizvoda koristim olovku za obrve, bronzer i senke u neutralnim bojama, kao i maskaru. Moj topli predlog leti je manje bolje. :)


Savet plus: U torbici uvek imajte ogledalce, puder kojim ste matirali lice i papirice za matiranje. Kada vam se u toku dana pojavi sebum prvo pokupice masnocu papiricima a onda matirajte lice puderom.
Uveče kad skinemo šminku nikako ne bi trebalo da se samo tako ode na spavanje, no-no.

Sada sledi večernja rutina ona je zajednična za oba tipa:

Prvo lice operem sapunom od kozjeg mleka ponovo svojom spravicom, a nakon toga ponovo stavim losion Doroslavac. Kada sam zavrsila umivanje, pola sata pre spavanja stavim hidrantnu kremu.


Savet plus: Svaki drugi dan uveče lice umesto sapunom ispilingujte sodom bikarbonom. U malu posudicu stavite dve kafene kašicice sode bikarbone i jednu kafenu kašicicu limuna to sve lepo izmešajte i time ispilingujte lice.

Ovo je moja celokupna rutina tokom leta kojom se efikasno borim protiv masne kože.

Tekst koji sam napisala je moje lično mišljenje i moj lični stav, nisam nutricionista niti kozmetičar, samo obična devojka koja voli da istražuje i sama pokušava da reši probleme.


Dragoj Mariji se zahvaljujem na izdvojenom vremenu i trudu, a vi joj ispod možete postaviti pitnja, na koja će ona rado odgovoriti.

Hvala na čitanju! <3

16 коментара :

  1. Odlican post, imam mesovitu kozu i slazem se za korektor i meni Cover me najvise odgovara. Dopada mi se ovaj savet plus, bas cu probati da vidim da li ce mi prijati. :)

    ОдговориИзбриши
  2. Lijep i jako jako dobar post :DDD, al' posto sam farmaceut ne mogu a da ne skrenem paznju na ovo: nije "soda bikErbona" vec "soda bikArbona".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam što ste nam skrenuli pažnju, promenićemo. :)

      Избриши
    2. Hvala Vam, isprvila sam. Nisam primetila dok sam isčitava tekst, verovatno sam čitala "napamet" :D

      Избриши
  3. Ima vrlo dobrih preparata u ovommm postu ali mislim da je ova Vasa rutina preterana i da bez potrebe maltretirate lice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Trenutno po mišljenju mog dermatologa a i po ponašanju moje kože je ovo sasvim okej. Ali naravno, svako ima svoje mišljenje. :)

      Избриши
    2. Pa dobro, svi smo mi drugačiji i svima ne odgovaraju iste stvari :) Ukoliko joj taj trenitni režim nege prija - onda je ok, ukoliko ne prija - promeniće i probati nešto drugo :).

      Избриши
  4. Ja i jesam dermatolog. :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovana, da li biste mogli da mi se javite porukom na blogomarija@gmail.com ili u inbox facebook stranice - https://www.facebook.com/blogbymaka ? Imam jedno pitanje za vas. Hvala <3

      Избриши
  5. Odlican post i korisni saveti. Ovo sa sodom bikarbonom nisam probala, ali hocu, definitivno. Generalno, svako lice i koza je prica za sebe, (meni npr.nikako ne odgovaraju preparati sa alkoholom, lice pocne da mi se masti posle pola sata, kao ludo!),i svako na kraju pronadje odgovarajucu negu za sebe. Ali, po meni, svaka razmena iskustava i savet je dobrodosao!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slazem se svako ima drugaciju kozu i drugacije odreaguju proizvodi i sastojci. Probaj samo nemoj da bude cesto, vec kao sto sam napisala :)

      Избриши
  6. Soda bikarbona ne treba da se stavlja na lice, jer ima baznu ph vrednost, pa ostecuje zastitnu barijeru i prirodnu ph vrednost nase koze. Uz to, veruj mi, da sa agresivnih cistaca i losiona koji je cist alkohol predjes na nesto blaze, koza bi ti se mnogo manje mastila.

    ОдговориИзбриши
  7. Potpuno se slazem. Agresivno pranje lica podstice mascenje koze jer ona tako nadoknadi vlaznost koja se trljanjem skida i skida se zastitna barijera koze. Zene ne bi trebalo na svoju ruku da primenjuju rezime nege vec da se obrate strucnim licima za savet. Na primer ova Oriflame krema je izuzetno komedogena ,a pranje lica sodom,trljanje pilinzima od soli i secera veliko NE-NIKAKO

    ОдговориИзбриши
  8. Djurdja Oriflame_porudzbina15. август 2015. 12:10

    Samo mi sa masnom kozom znamo kako nam je,pogotovo leti. 😞
    Drago mi je da ti odgovara Oriflame krema.
    Probaj i Optimals liniju za masnu kozu,savrena je,blaga,jako prija kozi... Sastoji se od gela za umivanje,losiona za ciscenje lica,dnevne i nocne kreme. Pozdrav

    ОдговориИзбриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com