Instagram

Претражи овај блог

уторак, 28. јул 2015.

Lagani letnji obrok: Slane palačinke od tikvice

Tikvice mi nikada nisu bile omiljeno povrće, daleko od toga. Ni grašak, ni boranija. Međutim, vremenom sam shvatila da nije stvar u njima, već u načinu pripreme. Za sebe mogu da kažem da imam dobar radni staž u kuhinji ( deceniju tačnije - nije da se hvalim :D ) pa sam dosta eksperimentisala i dosta stvari koje nisam mogla da smislim u tanjiru su mi postale prava poslastica. Kao recimo...


Teško podnosim visoke temperature i nemilosrdno sunce koje je, čini mi se, svakog dana sve jače i nepodnošljivije. To se najviše odražava na moj apetit i svaka pomisao na hranu mi je mučna. Pa to i nije tako loše, dovešću liniju u red, ali stalna iscrpljenost i malaksalost ni malo ne prija. Spas sam pronalazila u salatama ali sam uvek bila gladna. Onda mi je Marina sa bloga The Meadow of Beauty poslala recept Chicburgera (vegeburgera) koji možete pogledati OVDE,  Super recept, jako jednostavno i kreativno :). I sama sam se odlučila da sebi napravim jedan, međutim u međuvremenu mi je palo nešto drugo na pamet, pa sam odlučila da eksperimentišem sa sastojcima. Danas želim da podelim sa vama recept  jednog laganog letnjeg obroka koji se sprema za najviše pola sata, koji je jako ukusan, koji lepo zasiti i može se kombinovati sa svim vrstama salata i dodataka. 


Za 4 palačinke vam je potrebno:

  • 1 tikvica - ja sam izabrala jednu veličine pesnice
  • 3 jaja
  • 50 g tvrdog sira
  • 3 kasike kukuruznog brašna
  • začin po želji
  • 2 kašike ulja - može kokosovo, maslinovo, a ja sam trenutno imala pri ruci samo suncokretovo.
Način pripreme:

Tikvicu očistite i narendajte, zatim narendajte sir i dodajte 3 jaja. Mešajte dok se masa ne sjedini pa onda dodajte 3 ravne kašike kukuruznog brašna i začin po želji. Stavite ulje da se dobro zagreje pa onda njime "isparite" smesu - kao kada spremate palačinke da se nebi lepila za tiganj. Ja sam palačinke spremala u teflonskom tiganju i nisu se uopšte lepile, iako se u njima nalazio sir koji se tokom prženja topi.


Ovo je moj način pripreme, a varijacija je mnogo: možete umesto tvrdog kravljeg sira dodati biljni sir, rendani kačkavalj, umesto kukuruznog neko drugo brašno ili sasitnjene ovsene pahuljice, možete uz tikvicu dodati još neko povrće - luk ili narendanu šargarepu itd. Ovako pripremljene palačinke savršeno idu uz svaku salatu a ja sam odabrala paradajz i krastavac sa tvrdim rendanim kravljim sirom. Ukoliko želite, možete mi poslati  ideje za lagana letnja jela u inbox stranice - OVDE, a ja ću ih objaviti u albumu LAGANIH LETNJIH JELA, sa vašim potpisom.

Koji je vaš omiljeni način pripreme tikvica? 

Hvala na čitanju! <3

12 коментара :

  1. yummy ^_^ ^_^ ^_^ Jedemo redovno pljeskavice od tikvica (rendam, usolim, cekam da puste vodu, ocedim, pomesam sa jajima i przim u dubokom ulju) ali ovo je mnoooogooo zdravija i verujem ukusnija varijanta! Moracu da spremim za veceru :) I moram da pohvalim tvoje fotografije, iz posta u post me sve vise odusevljavaju! Svaka cast! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I, da li si probala ovaj nacin pripreme, kako ti se cini? :) Mnogo ti hvala na lepom komentaru, ulepsala si mi vece <3 :*

      Избриши
  2. Анониман29. јул 2015. 00:49

    Ja pravim nešto slično ali mi toliko smeta ulje u kojem moram pržiti sve to, vjerujem da bi se mogla napraviti neka varijanta za peći u rerni na masnom papiru bez ulja :) Odličan je recept, baš ću probati :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas mi je drago da ti se recept dopada :). Ja najvise mrzim pohovana jela, ma sve sto se przi u dubokom ulju / masti i sto ima zaprsku. Verujem da ove palacinkr mogu i bez ulja da se prze, ali nisam probala, nemam takav tiganj. Javi mi utiske kada probas :)

      Избриши
  3. Анониман29. јул 2015. 09:52

    Fenomenalno! Deluje ukusno na slikama, a sudeći po receptu - deluje još ukusnije.
    Ovo definitivno moram da probam, zadnjih nedelju dana samo tikvice jedem, upala sam u neki takav period :D Nisam eksperimentisala sa njima uopšte, samo ih ispohujem i to je to, nimalo maštovito.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Epa draga moja, evo ideje, zasuci rukave i uzivaj u ukusu :). Nadam se da ce ti se na kraju dopasti, javi utiske :*

      Избриши
  4. Odlično izgleda. :) Ja sam počela baš da volim tikvice, pogotovo kada se ovako izrendaju i pomešaju sa sirom. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja :)! Ne volim ih pohovane jer su mi malo teske, smeta mi ulje a ove su bas lagane :).

      Избриши
  5. Izgleda jako dobro, a i recept mi se svidja, inace volim i sir. Posto imam tikvica, moracu ovih dana da isprobam recept. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isto tako je i ukusno :)! Ja sam pravila ponovo danas, ali sam ovog puta ubacila ovsene pahuljice a smanjila količinu kukuruznog brašna. Probaj recept pa javi utiske :). Mislim da će savršeno ići i uz neku salaticu / preliv sa kiselim mlekom :D

      Избриши
  6. Boranija je najveće zlo na svetu i ne razumem ljude koji mogu to da jedu. :D Tikvice jedem isključivo na jedan način, ali ću probati i ovaj. Deluje obećavajuće i ukusno. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahah, kao da sam ja ovaj komentar napisala :D Ne volim ih mnogo, jedem samo kad moram, i to na moj način :D

      Избриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com