Instagram

Претражи овај блог

понедељак, 9. март 2015.

Afrodita kana za kosu by Bugarska ruža

Prirodna boja za kosu- kana se vekovima unazad koristi za bojenje kose i ritualno bojenje/crtanje po telu u nekim azijskim zemljama, pre svega u Indiji, odakle i potiče.  Dobija se od lišća kane (hene) koje se suši, a zatim sitni mlenjem. Prirodna boja kane je crvena, a ostale boje koje se mogu pronaći na tržištu dobijaju se mešanjem praha sa drugim pigmentima koji međusobno deluju i menjaju boju. Predstavlja „zdrav“ način bojenja kose i pored pomenute namene, smatra se i tretmanom koji jača i obnavlja dlaku.  Kosu kaniram poslednjih nekoliko godina i jako sam zadovoljna efektom koji ima na moju kosu. Iako je tamno smeđa, farbanje crom kanom pojača intenzitet boje i da kosi lep sjaj. Poslednjeg puta sam za bojenje kose koristila novu kanu koja se može pronači na našem tržištu- Afrodita kana za kosu od Bugarske ruze.

Izvor fotografije
Za ovu boju za kosu sam sasvim slučajno saznala u okviru akcije koju facebook stranica Bugarska ruža organizuje-  a o čemu se radi možete pogledati ovde. Odlučila sam da se priključim akciji i bila sam jaaaako nestrpljiva da mi odabrana boja stigne i da što pre obojim kosu. Inače, nova kana za kosu na našem tržištu – Afrodita  potiče iz susedne nam Bugarske i u okviru svoje palete ima 9 boja: crna, tamno kestenjasta, tamna mahagonija, mahagonija, bordo crvena, medno crvena, patlidžan, tamna višnja i zlatno plava.


U  roku od dva dana, pošiljka mi je stigla u nesvakidašnjem pakovanju za kanu. To što mi je stiglo, više je ličilo na pakovanje farbe za kosu nego na pakovanje kane na koje sam inače navikla. Dok nisam otvorila kutiju da se razuverim.


 U  kutiji dobijate sledeće:

prah kane
serum- 5ml
bademovo ulje- 5ml
balzam za fiksiranje boje- 15ml
rukavice
najlonsku kapu za kosu.


-Prirodna indijska kana obogaćena sa 7 biljaka: kopriva, kamilica, orah, rujevina, oregano, čičak I neven. Ne sadrži konzervanse, mirise, teške metale, pesticide, metalne soli, perokside.*

-Visokokoncentrovani revitalizacioni serum, sa prirodnim ekstraktima, proteinima I fiksatorima boje- za pojačavanje efekta bojenja.*

-Bademovo ulje- za dodatnu zaštitu I negu kose I kože glave.*

-Specijalni balzam sa moćnim regenerišućim i fiksirajućim efektima- za završnu negu vaše kose.*

-Kao i pre svakog bojenja kose, neophodno je odraditi alergo test za proizvod. Takođe, ne preporučuje se za uopoterbu  licima  mlađim od 16 godina, kao i osobama koje imaju promene/svrab na vlasištu, licu isl.


Sam proces pripreme kane za bojenje je dugačiji nego što sam navikla. Potrebno je u sadržaj kese sipati emajliranu/porculansku posudu zajedno sa 300 ml hladne vode i mešati uz postepeno zagrevanje dok smeša ne prokluča i dostigne gustinu kaše- meni je za to je bilo potrebno 10 - 15 minuta. Zatim se posuda skloni sa vatre i kada se malo ohladi (ne skroz, smeša treba da bude topla), dodaje se bademovo ulje i serum, a zatim se meša dok smeša ne postane ujednačena. Procedura bojenja kose je ista kao i sa ostalim bojama za kosu. Kada nanošenje smeše za bojenje završite, proizvođač preporučuje stavljanje najlonske kape i ugrejanog peškira, kao i zagrevanje kako bi kosa što bolje poprimila boju. Ja se u potpunosti nisam pridržavala upurstva proizvođača, već sam samo stavila kapicu, uagrejala fenom i stavila peškir. Ovaj postupak sam ponovila 3-4 puta: skinem peškir, zagrejem kosu fenom, vratim peškir. 

Nakon isteka 2h, koliko je minimalno preporučeno vreme držanja ove boje (bila sam jako nestrpljiva da vidim rezultate), slede ispiranje boje i nanošenje balzama za fiksiranje. Proizvođač ne preporučuje ispiranje kose šamponom, ali ukoliko je neophodno, preporuka je prirodan šampon, bez sulfata. Trebalo mi je dosta vremena da isperem kanu i da voda koja prolazi kroz moju kosu postane čista. Nakon toga sam, da bih bila sigurna da neću ostaviti tragove boje na peškiru i jastučnici, kosu oprala Afroditinim šamponom. Prilikom pranja, pena je malo promenila boju. Nakon ispiranja kose šamponom nanela sam revitalizujući balzam i kosu dalje oblikovala uobičajeno. Zanimljiva stvar je da sam jako lako skinula boju sa čela i uha, iako pre toga nisam nanosila nikakvu kremu kao zaštitu.

Krajnji rezultat: Iste večeri nisam primetila nikakvu rezliku. Bila sam pomalo razočarana. Ipak je moja kosa tamno smeđa sa crvenkastim odsjajem, a ja sam izabrala prirodnu crni nijansu. Ok… Sledećeg dana, kosa kao da je promenila boju preko noći, ali bukvalno, za nijansu. Na suncu više nije bilo crvenkastog odsjaja, već je kosa imala ujednačenu, prirodno crnu boju - kao što je prikazano na pakovanju. Takođe sam nakon bojenja primetila da mi je kosa sjajnija. Posle prvog pranja - odmah nakon bojenja, prilikom svakog sledećeg boja se nije ispirala- bar tako kažu moj beli peškir i jastučnica. Sve u svemu, zadovoljna sam ovom bojom. Kod mene se ne primećuje neka drastična razlika, kao npr kada to uradim običnom teget crnom kanom koju sam pre koristila, ali verujem da će kod osoba koje imaju svetliju kosu od moje razlika biti veća.


Da li bojite kosu? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, da li preferirate klasičnu farbu za bojenje kose ili kanu?


*Pakovanje/deklaracija proizvoda

Hvala na čitanju! <3

13 коментара :

  1. Puno slušam o kani u zadnje vrijeme, ali se ne bi usudila tako bojati kosu. Prirodno sam plava, ali svoju kosu posvjetlim za nekoliko nijansi i jako pazim koje boje koristim jer mi često zna kosa izgledati kao mrkvica zbog crvenog pigmenta :D Tebi je kosa baš dobro ispala i drago mi je što si zadovoljna :)

    ОдговориИзбриши
  2. Lijepo ti stoji boja.:D Inače nikada nisam bojala kosu niti imam namjeru. Sviđa mi se moja boja i i bojim se da bi mi se kosa oštetila :D

    ОдговориИзбриши
  3. Nikada nisam koristila kanu za bojenje kose, jer sam prirodno tamno plava, a farbam se u razne svetlije/tamnije nijanse plave. Nisam ni znala da postoji kana i za plavu kosu :O

    ОдговориИзбриши
  4. Ne bojim kosu, ali cula sam dosta komentara o kani, neki su puni pozitivnih utisaka, a neki govore kako im je kosa nakon farbanja unistena i ostecena. Predpostavljam da to dosta zavisi o od toga ko to radi i kako radi.

    ОдговориИзбриши
  5. Probala sam kanu jednom prilikom dok sam se farbala u tamno smeđe. Na mojoj kosi se uopšte nije primila i nisam više pokušavala. Meni je tvoja kosa prelepa i sve vreme sam bila ubeđena da se ne farbaš uopšte :)

    ОдговориИзбриши
  6. Prelepo ti stoji i deluješ mi tek sad ko curica neka :)

    ОдговориИзбриши
  7. Ja se farbam isključivo kanom klasičnom ,u frizerskom salonu bude malo naporno čekanje ali nije mi kosa oštećena po prvi put, jer sve farbe su mi isusivale jako!
    Previše mi je ovo komplikovano za isprobavanje

    ОдговориИзбриши
  8. Uf ja sam htela da se farbam kanom, ali kana je najbolja kada je u prirodnom obliku tj crna. Sve ostale nijanse nisu prirodne vec imaju dosta hemikalija, i onda sam ja tu odustala :D :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prirodna kana je crveno-narandzasta, nikako crna. Kombinovana sa indigom, kasijom i jos nekim biljem daje tamnije tonove. Ako se kosa prvo oboji kanom, a zatim indigom, dobija se crna boja.

      Избриши
  9. Ta kana je toksicna, sadrzi fenilendiamin. Kupila sam od iste osobe cistu, organsku kanu. Jako je kvalitetna. Konacno da kod nas nadjem nesto dobro. Svakome ko zeli da nauci kako se kosa boji kanom, preporucujem da poseti sajt Henna for hair.

    ОдговориИзбриши
  10. Nisam do sada primetila ovu temu..
    Marija, ne znam kakvo je tvoje iskustvo, ali sam ja sa kanom, ispade, imala losu srecu.
    Naime, kosa mi je puno opadala i farbala sam je kanom ne bih li je malo oporavila..morala sam da je farbam jer mi je jako seda..
    Medjutim, kod jedne frizerke sam dobila informaciju da se ona koristi za razredjivanje kose i da se apsorbuje kroz pore u kozi te i u organizmu pravi stetu..
    Od kada sam prestala da je koristim, moram priznati da je opadanje znacajno smanjeno,,

    ОдговориИзбриши
  11. Da farbam se već nekoliko godina, ali u Novom Sadu je više ne pronalazim za kupiti, možeš li mi poslati adresu ili telefon gde je kupuješ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koristim Afrodita kanu zadnjih 10 godina,na zalost ne mogu je nabaviti vec duze vreme. Koristim 7 ili 3.Molim vas ako znate gde moze da se nabavi obavestite me.Hvala 0655165446

      Избриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com