Instagram

Претражи овај блог

четвртак, 6. новембар 2014.

Prirodni sapuni- Sapunska radionica Terazije+ poklon!

Pre jedno mesec dana sam u nagradnoj igri osvojila sapun iz Sapunske Radionice Terazije. Imala sam mogućnost da odaberem bilo koji iz njihovog asortimana, i u dogovoru sa fanovima na svojoj facebook stranici, odabrala sam da za njih testiram kokos, pored koga sam kupila i aktivni ugalj i još jedan- kakao i kurkurma dobila na poklon. Do sada nisam imala prilike da probam ni jedan ručno rađeni sapun, uopšte proizvod, tako da je ovo moj prvi kontakt sa proizvodima ove vrste.

Izvor

Sapunska radionica Terazije osnovana je januara ove godine  i njena delatnost jeste ručna izrada domaćeg sapuna. Ono po čemu se ovi sapuni razlikuju od drogerijskih jeste to što se koriste ISKLJUČIVO prirodne masti i ulja- ricinusovo, maslinovo, kakosovo i druga, bez dodatka raznih detrdženata, boja, parfema isl. Ono što takođe katrakteriše ove proizvode jeste sadržaj GLICERINA- koji se kod drogerijskih sapuna ne može pronaći  (ili možda i može pronaći, ali u jako maloj količini). Razlog- glicerin se kao sirovina koristi za pravljenje krema i jako je skup- cena jednog grama glicerina nadmašuje cenu jednog drogerijskog sapuna, tako da neki proizvođači koji se bave izradom sapuna, glicerin izdvajaju i prodaju/koriste u druge, isplativije namene. I došli smo do toga zašto su ručno rađeni sapuni taaako dobri za vašu kožu- nežno uklanjaju nečistoće, bakterije i višak masnoće sa kože, s tim što ne uklanja njenu prirodnu masnoću, dok dragoceni glicerin čuva vlažnost vaše kože, dodatno je vlaži i neguje.


Sapni dolaze upakovani u ove slatke papirne kesice. A onda, unutar kesice- kesa, plastična. Moram da priznam da mi se to uopšte nije dopalo, ali proizvođač navodi da je zbog transporta, iz higijenskih razloga, sapun morao biti tako upakovan, tako da ću to "iznenađenje" zanemariti. Sami sapuni izgledaju ovako. Jedan sapun težine 95g možete nabaviti po ceni od 200rsd na sajtu Sapunske radionice Terazije ili njihovoj facebook stranici.


I to je jedino što mi se ne dopada kod ovih sapuna (osim kod kombinacije kakao- kukurma)- amalaža prodaje proizvod i mislim da bi trebalo obratiti više pažnje na pakovanje- kao što je to urađeno sa jednim od ova tri sapuna.


Prvi sapun koji sam testirala jeste kokos. Glavna sirovina za dobijanje ovog proizova jeste kokosovo ulje/mast sa dodatkom aktivnog uglja (sivi deo pri vrhu). Ovaj sapun proizvođač preporučuje za pranje kose, međutim ja sam ga koristila samo za telo. Pre samog korišćenja, naravno, želela sam da proučim svaki sapun posebno. Kod ovog sam primetila, u odnosu na ostala dva, da je nekako mastan i imala sam osećaj da bi se, ukoliko ga budem duže vreme držala u rukama, počeo topiti. Predpostavljam da to svojstvo dolazi od kokosove masti koja je korišćena kao glavna sirovina, koja se u kontaktu sa kožom topi, i koje je na sobnoj temperaturi u tečnom stanju ( i ja sam nešto naučila na času OHT :D). Sapun skoro da nema nikakav miris, oseća se blag miris bakinog domaćeg sapuna ali je to skroz zanemarljivo i ne ostaje na koži. Prilikom tuširanja stvara lepu penu, i neguje kožu. Nakon tuširanja nisam osetila zatezanje kože, koje inače osetim korišćenjem drogerijskih sapuna. Ne ostaje nikakav mirisan trag na koži, već samo osećaj čiste kože.


Sledeći sapun koji mi je pao šaka jeste aktivni ugalj. Glavna sirovina za izradu najpre jeste maslinovo ulje, a zatim i palmino, ricinusovo i kokosovo. Kao dodatak, kao što možete predopostaviti nalazi se aktivni ugalj, od koga i potiče boja ovog sapuna. Aktivni ugalj je poznat po svojim pročišćujućim svojstvima i upijanja viška masnoće i toksina iz kože. Kroz sam sapun nalaze se komadići uglja koji prilikom korišćenja vrše blag piling i na taj način jako lepo pročišćavaju kožu. Kao što možda već (ne) znate, moja koža je suva. I ovaj sapun mi nije baš odgovarao. Nakon tuširanja, osetila sma blago zatezanje kože. Sapun takođe nema nikakav miris. Nega koju pruža mojoj koži je manja u odnosu na sapun od kokosa. S obzirom da sadrži sva ta hranljiva ulja- meni, na žalost nije odgovarao, ali verujem da će odgovarati osobama sa mešovitom/masnom kožom tela.


Poslednji sapun koji sam testirala jeste kakao i kurkurma. Zbog njegovog pakovanja sam (ne) svesno odlagala njegovo testiranje jer mi je bilo žao da pokvarim ovu divoticu :). Polazna sirovina za dobijanje jeste maslinovo ulje sa dodatkom ricinusovog, palminog i kokosovog ulja. Kao dodaci, korišćeni su kurkuma i kakao, od kojih i potiče boja sapuna. Kurkuma u kozmetici ima puno namena i blagotovrnih efekata na kožu, od kojih se posebno izdvajaju ishrana i zaštita kože od spoljašnjih uticaja, dok kakao koji obiluje antioksidantima dodatno neguje i vraća elastičnost. Ovaj sapun je meni jako ličio na kolač- bajaderu, i još kakao koji se našao preko :D... Kao i predohodna dva, ni ovaj sapun nije imao nikakav miris, osim- onog koji je dolazio od kakaa koji se nalazio preko sapuna.  Prilikom koriščenja stvara lepu penu, ne isušuje dodatno kožu. Nakon korišćenja imate osećaj kao da vam je koža blago masna, za šta verujem da potiče od  prirodne masnoće koja štiti kožu. I nakon korišćenja ovog sapuna sam osetila blago zatezanje, ali manje u odnosu na sapun sa aktivnim ugljem.


Sve u svemu: Prvi put se susrećem sa ručno rađenim proizvodima- sapunima. Jako je čudan osećaj, jer verujem da smo, ne samo ja, već i neki od vas navikli na mirišljave, drogerijske sapune. Ovi su drugačiji. Osećaj na koži je čist, miris tela prirodan. Od svih sapuna, onaj koji se, čini mi se najbrže troši i onaj koji mi trenutno najviše odgovara- jeste kokos. Sapun sa aktivnim ugljem ću u buduće koristiti kao sapun za blagi piling jednom nedeljno i za tu svrhu, za nas suvokožce, mislim da je idealan, a kakao i kukurmu ću nataviti sa korišćenjem u kombinaciji sa kokosom jer mi kokos i kakao- kurkuma imaju jako sličan efekat. Kesice u kojma sapuni dolaze jesu slatke, ali mislim da je potrebno, kao kod sapuna kakao-kurkuma dodati iskru šarma.

A SAD, IZNENAĐENJE!

Sapunska radionica Terazije, u saradnji sa blogom, želi da mojim lepim čitateljkama pokloni tri preslatka sapuna- kakao i kurkuma. Sve što je potrebno kako bi ste učestvovale u ovoj nagradnoj igri jeste:

1. Da najpre budete facebook fan BlogoMarija- ukoliko niste klik na LIKE, brzo :)!

2. Da budete fan Sapunska radionica terazije- i podelite njihovu stranicu na svom profilu javno.

3. Podelite ovaj post na svoj profilu javno.

4. Ostavite u komentaru email adresu na kojoj ću moći da vas kontaktiram i obavestim o eventualnom dobitku.


*Važi samo za Srbiju*

Nagradna igra počinje danas, a završava se 16.11. U toku dana ćemo, preko servisa Random.org odabrati i objativi dobitnice. Srećno svima <3

Hvala na čitanju <3!

66 коментара :

  1. evo podele https://www.facebook.com/Stanchi/posts/10152780819564351
    aninkutakbg@gmail.com

    ОдговориИзбриши
  2. jovanaveljkov@hotmail.com
    Moram da priznam da sam ja zaludjenik za rucno radjene sapune i obozavam ih. Obozavam kombinacije sa aktivnim ugljem i kombinacije sa nevenom <3 <3 <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja se još uvek "privikavam" na prirodnu kozmetiku :D... Br. 3 :)

      Избриши
    2. Ako si navucena na gelove za tusiranje, trebace ti vremena da se naviknes na tu zategnutost koze posle koriscenja sapuna. Meni je to najdivniji osecaj, nekako znam da sam cista 100 % :D Posle gleova ne volim onu ljugavost :\ Zato kombinujem sapune i uljane kupke :)

      Избриши
    3. Daaa, ja obožavam kremaste kupke, gelove ma sve mirišljavo :D. Ovo je za mene potpuno novo iskustvo :). Hvala ti na preporuci <3

      Избриши
  3. Aleksandra Stanković6. новембар 2014. 14:41

    stankovicaleksandra91@hotmail.com

    ОдговориИзбриши
  4. https://www.facebook.com/emotionalblack.angel/posts/10203065519503917?pnref=story Evo objave, objavicu i na stranici. :)
    snajkinarukotvorina@gmail.com

    Da li si mozda probala ,,R Lab" kozmetiku? Takodje prirodna kozmetika. Ako nisu, preporucujem. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Yu-Ki. Nisam probala R Lab, prvi put čujem za nju. Hvala na preporuci :). Tvoj broj je 10.

      Избриши
  5. Koristim prirodnu kozmetiku ali na njih još uvek nisam naišla, baš bih volela da probam!
    ljilja_mail@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda ćete imati sreće i biti u prilici da isprobate ove divne sapunčiće :). Vaš broj je 12. :)

      Избриши
  6. Stojanovic Aleksandra, stojanovicaleksandra2@hotmail.com
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100004657667231

    ОдговориИзбриши
  7. stanisicsanja8180@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  8. slavicastanisic58@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  9. aleksandarmitic@hot.gmail.com

    ОдговориИзбриши
  10. Mnogo lepo...mnogo slatko!
    sandraboric@yahoo.com

    ОдговориИзбриши
  11. Odlican post Tatjana Petrovic tatjanariba@gmail.com,pozdrav.

    ОдговориИзбриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com