Instagram

Претражи овај блог

четвртак, 16. октобар 2014.

RLN: Vežbe Pet Tibetanaca


Zdravo :)!

Danas vam u okviru rublike RLN predstavljam vežbe 5 Pet Tibetanca, za koje ste verovatno čule. Vežbe za koje mnogi veruju da drže ključ vitalnosti osmislili su monasi na drevnom Tibetu. Stare četiri hiljade godina i danas sačuvane u izvornom obliku, toliko blagotvorne da još nemaju ozbiljnu konkurenciju, pet poza ili Pet Tibetanaca su vežbe koje biste morali uvesti u svoj životni stil. Ne samo da istežu, podižu energetski nivo, stimulišu žlezde sa unutrašnjim lučenjem i svih sedam čakri, već jačaju i imunitet i ni malo nisu zahtevne. Ovako ih je opisao Peter Kelder u knjizi "Drevna tajna fontane mladosti". Ovaj naziv itekako ima smisla jer ako ih redovito radite, Pet Tibetanaca će vam pomoći da pomladite čitav organizam, kako fizički, tako i psihički.

Izvor

-Smatra se da ove vežbe:

*poboljšavaju san
*smanjuju depresiju i napetost
*povećavaju koncentraciju i pamćenje
*pomlađuju organizam
*poboljšavaju probavu
*potpomažu radu dišnih organa
*sprečavaju gubitak koštane mase
*pomažu kod artritisa i reume
*smanjuju bol u leđima
*poboljšavaju vid
*potpomažu mršavljenju
*povećavaju fizičku snagu i izdržljivost
*poboljšavaju emocionalno i mentalno zdravlje

Pritom je važno da vežbe izvodite pravilno, te da dišete u skladu s pokretima. Upravo harmonijom pokreta i disanja, potiču se energetski tokovi kroz čakre što stvara osećaj zdravlja i vitalnosti. U videu koji se nalazi ispod, imate detaljan opis kako izvoditi vežbe. A na ovom linku, u tekstu Vežbe- Pet Tibetanca imate dodatan opis, savete i preporuke kako je potrebno izvoditi vežbe, koji su efekti svake pojedinačne vežbe i sl.


Ukratko:
1. Vežbe izvodite tačnim redoslijedom, od prve do pete.
2. Svih pet vežbi radite s istim brojem ponavljanja. Počnite s onoliko ponavljanja koliko vam odgovara, najbolje bi bilo sa 3 (pravilo je da se vežbanje počinje neparnim brojem).
3. Svake nedelje povećate broj za dva ponavljanja. Ako ste počeli u ponedjeljak sa 3 ponavljanja, sledećeg ponedjeljka ćete preći na 5, i svakog narednog povećavati za 2.
4. Kada dođete do 21 ponavljanja svake vežbe, onda se ponavljanja više ne povećavaju. I dalje nastavite vežbati samo s 21 ponavljanjem za svaku vežbu.
5. Dodatna prednost ovoga vežbanja jeste i da ono ne oduzima puno vremena. Naime, pet vežbi po 21 ponavljanje moguće je izvesti u desetak minuta.
6. U vrlo kratkom vremenu ćete telu dati izvrsnu fizičku aktivnost koja ima mnoštvo dobrobiti za zdravlje.

Hvala na čitanju <3!


9 коментара :

  1. Veoma mi se dopada ovo. Ima i ovo da primenim pored svojih vezbi koje radim. :D Hvala sto si ovo podelila sa nama. ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vežbice su stvarno super. Ja sam počinjala da ih radim u nekoliko navrata, odradim treću nedelju (tj završim sa 7 ponavljanja) i iskrsne nešto pa zapostavim to :D... Od pre neki dan sam počela ponovo i baš mi prijaju. Najbolje je da ih radiš ujutru, čim ustaneš. Neće ti oduzeti više od 5 min, a dobićeš energiju za ceo dan <3

      Избриши
  2. Super su ovo vežbice al ja ih ne mogu primenjivati pa ću vam biti moralna podrška hhahahaha :***

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih ti rekla da probaš, makar 2-3 dana sa tih 3 ponavljanja. Zaista daju energiju, lepo istegnu svaki mišić, ma super su <3

      Избриши
  3. Odlične su mi ove vježbe, no ja nisam toliko samodisciplinirana da bih mogla vježbati kod kuće, ali zato idem na rekreaciju dva puta tjedno da budem u formi :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja imam problem s tim :D! Od sledeće nedelje se vraćam u teretanu, a do tada, pa možda i nadalje nastaim sa ovim vežbicama pre spavanja :).

      Избриши
  4. Upoznata sam već s ovim vježbama, ali sam nekako lijena da ih izvodim :/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verujem ti.. Ali nateraj sebe, vežbe inače ne oduzimaju puno vremena, a tako su dobre. Odvoji bar 10min dnevno za sebe <3

      Избриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com