Instagram

Претражи овај блог

субота, 2. август 2014.

Jedan (NE)kozmetički post- Moja borba sa celulitom

Razmišljala sam o tome šta bi mogao da bude naslov mog sledećeg posta, o ćemu bi mogla da pišem, i onda sam došla na ideju- pisaću o nećemu što nije klasičan beauty post.... Biće obuhvaćeno veći broj tema, a sve to u službi lepote. Što nas dovodi do ženskog neprijatelja broj 1- celulita.


Izvor


Nimalo nije lepo videti ga. Naručito na sebi! Ja lično nemam neki veliki problem sa njim, naravno da postoji ali je skoro neprimetan. Odlučila sam da sa vama podelim kako ja to izlazim na kraj sa njim  bez skupih kozmetičkih tretmana i krema. Ovako:


1. ISHRANA- prvo i osnovno pravilo! Sigurno ste više puta nailazile na reklame koje garantuju gubitak pomorandžine kore u rekordnom roku, bez napornih vežbi i odricanja. Pa ko poveruje u ovo, neka se vrati u 18. vek. TI SI ONO ŠTO JEDEŠ, TI POSTAJEŠ ONO ŠTO JEDEŠ! Ako jedeš hamburgere i kiflice, zar neće ono što kipi sa strane podsećati na njih?!  Svima nama nam je dobro poznato (biologija za 8. razred) da telo ima tu veličanstvenu moć, sposobnost regenerisanja. Ćelije kože se regenerišu na 28 dana, ćelije jetre na 150, srce nekih 3-4 puta u toku života. Sve ono što unesete u organizam razgrađuje se i raspoređuje kako bi telo moglo da održava osnovne životne funkcije. Sve ono što se unese preko toga ide tamo gde ne treba- kao masna rezerva na stomaku, rukama, bokovima itd. Što nas dovodi do zaključka- možete se mackati, masirati, čak i vežbati nekoliko puta nedeljno, ali ako ne pazite na ishranu- niste uradili ništa. Ovim vam ne poručujem da  brojite kalorije- jer i ja to sama ne radim i neću nikom to sugerisati, ovim želim da vam kažem da morate obratiti pažnju na kvalitet hrane koju unosite. Nije isto uneti u organizam 100g breskve i 100g  lubenice npr. Iako je u pitanju ista količina, i da imaju isti broj kalorija (što ovo nije slučaj, samo navodim primer), njihov sastav je potpuno drugačiji, u breskvi imate više šećera, vlakna i sl, dok je njihov sadržaj u lubenici dosta manji. U tome je caka! Biratje dobre kalorije! I što dalje od pržene, prerađene hrane i ostalih rafinisanih namirnica! Dalje, imala sam priliku da čujem: "Ja se hranim zdravo, ja sam večerala voćnu salatu". Alo, ima li koga? Tolika količina šećera posle 15h dovešće ne samo do punog stomaka, već i prekopunih pantalona. Zna se da se voće jede prepodne, za doručak i prepodnevnu užiu, a povrće i posno meso za večeru. Za ručak smažem šta ima :). Dakle, 3 osnovna obroka i 2 užine- sasvim dovoljno da ubrzate vaš metabolizam i obezbedite organizme neophodno. Kada sam počela da idem na treninge, prvo što mi je trener rekao bilo je to da je za dobre rezultate neophodna zdrava ishrana, jer trening je možda nekih 20%, a ishrana ostalo. Bilo mi je jako teško da se odreknem svojih kasnih obroka, grickalica, slatkiša. Onda sam, da bih se pomerila sa mrtve tačke, umesto slatkiša uvela suvo voće i crnu čokoladu (samo jedna kockica)  i to minimalno, a umesto silnih čipseva prešla sam na suncokretovo i bundevino seme. Kada bih uveče osetila glad, ili između obroka popila bih čašu vode, kao što to radim i sada. Iz ishrane sam izbacila hleb i testenine (kada testeninama ne mogu da odolim, obično ih smažem pre treninga, nikako uveče). I onda sam posle mesec dana  ovakve ishrane primetila razliku, osećala sam se nekako lakše, naduvenog stomaka nije bilo, kao ni pada energije u toku dana i glavobolja koje su mi se javljale povremeno. Čoveče, ja pucam od energije!

Izvor


2. VODA- Svi znamo da voda čini 70% našeg tela i da je neophodna za osnovne procese razmene materija u organizmu- ona učestvuje u obnavljanju i izgranji naših ćelija. Voda koju unosimo prolazi kroz naše telo kao kroz filter i zajedno sa sobom, filtrirana, napušta naše telo sa produktima metabolizma. A celulit su ustvari nagomilana masnoća i toksini ipod kože. Dakle, boljom hidratacijom i razmenom materija, ti toksini idu napolje, i vi ste na dobrom putu da dobijete bitku :). Koliko vode je dovoljno, zavisi od pojedinca. Negde sam pročitala da je na 25kg težine dovoljan 1l. Mogu vam reći da je kod mene tako. Kako biste telu obezbedili neophodnu hidrataciju, uvek sa sobom, čak i kod kuće, imajte pri ruci jednu flašicu sa vodom i pijuckajte je polako, gutljaj po gutljaj, čak i kad niste žedni. Iznenadićete se koliko ste vode popili u toku dana i zapitaćete se kako do sada niste primetili da vašem telu treba vode. Tokom treninga mi se desi da popijem dodatni litar jer dosta vode izgubim tada, a neophodno je nadoknaditi je kako ne bi došlo do pregrevanja tela i dehidratacije.

Izvor


3. FIZIČKA AKTIVNOST- pored večite borbe sa celulitom, fizička aktivnost utiče blagotvorno na ceo organizam: fizičkom aktivnošću oslobađate se stresa, povećavate kapacitet pluća, jačate srce i krvne sudove, PODSTIČETE BOLJU RAZMENU MATERIJA, koja je bitna znamo već zbog čega. Fizičkom aktivnošću se sagoreva veliki broj kalorija, što dovodi do gubitka podkožnog masnog tkiva. Ne postoje vežbe koje će vam npr. smanjiti samo obim butina i ukloniti celulit. Vežbe koje radite ispred kompjutera (npr. trbušnjake, čučnjeve), samo ćete ojačati mišić. Potreban vam je i kardio trening kako biste sagoreli kalorije i masne naslage. Vežbe snage+kardio=uspeh.


Izvor

4. TRETMANI- Ne verujem u kreme i ostale preparate koje reklamiraju što se celulita tiče. Verujem da mi to možemo sami rešiti  trajno gore navedenim. Ono što ja koristim (da ne bude da ne koristim ništa) jeste piling od taloga kafe. Znači, posle malo jače kafe (koja jedino uspe da me rasani), sakupljam talog jedno 2-3dana i sušim ga na tanjiru na suncu. Kada bude potpuno suv prebacim ga u kutijicu i  iskoristim ga za piling problematičnih područja. To je to :)! Naravno, posle ovog kućnog anticelulit tretmana neophodno je područje lepo isprati vodom, a zatim i sunđerom za kupanje i vašim omiljenim gelom/sapunom kako vam braon boja ne bi završila na peškiru. Nakon tretnana, osetim zatezanje kože, trenutni efekat tretmana, što se primenom na duže staze pokazalo delotvornim :). Nakon tretmana utrljam losion/kremu za telo i to je to :).

Izvor



Kako se vi borite protiv celulita? 
Da li koristite neke preparate i kakvo je vaše mišljenje o njima?

 UsloviKorišćenja-PolitikaRada

5 коментара :

  1. Mnogo mi se dopada tema kojom si se danas bavila! Slazem se sa tobom da je ishrana ključna stvar u borbi protiv celulita! A potom i fizička aktivnost..Obzirom da mi,mame, češće patimo od naslagica oko stomaka,butina...ja rešavam problem ishranom. Kao mami ,fizička aktivnost se podrazumeva! Ima tu i celulita, ali iskreno,ne obazirem se na njega! Već duže vremena koristim nivea shower cream ,koža mi je meka,pa i zaboravim na ono malo celulita ;) savete koje si nam napisala rado ću preporučiti devojkama koje imaju probleme ove vrste! Pozdrav! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga! Verujem da svaki estetski prboblem tog tipa potiče malim delom od genetike (da ne kažem da nema toga), a velikim, velikim delom od nas samih, od našeg načina života i sl. Samo smanji unos ugljenih hidrata i kreni da voziš bajs, trčkaš, a nakon te aktivnosti ubaci i nekoliko serija trbušnjaka i videćeš razliku!

      Hvala na komentaru :*

      Избриши
  2. Pa i ja da napisem koju! Posto sam mrsava,ali to nemam veze celulita imam,svakako,ali samo na butinama,resila sam ga se Evelin crvenom anticelulit kremom,i ovim kafenim pilingom!! :) Ubacila sam jos par vezbica za noge i guzu,i sada ga vise nemam!! Inace preko cele godine koristim ovaj evelin i piling a ne samo pred leto,tako da sa sigurnoscu tvrdim da ima efekta i da se celulita mozemo otarasiti!! :D

    ОдговориИзбриши
  3. I meni je pomogla redukovana ishrana i obroci na 3h + teretana. Ali pre svega ishrana! :)

    ОдговориИзбриши

Hvala što komentarišete <3!

popstrap.com